Pre-Natal @ PPUM Episode 2

Next appoinment 8/1/14 on kakak's birthday hikhik..so pepagi dah kuar ditemani suami terchenta..sampai hosp kul 8 mmg xda org..so ikut la instruction yg nurse kasik dlu.."tingkat 2, button A & tunggu sampai kaunter panggil" mmg cpt la xda org kan, pegi kaunter pendaftaran/temujanji pastu kerani bukak kan file & bayar RM30 lps tu die suh g byr booking kat front counter hosp bersalin RM 500 tuk booking & die kasik no giliran utk bt urine test, timbang berat & check bp..So 1st sy g settle booking kat kaunter pembayaran kat lobby..ckp nk byr booking so nt die akan kasik resit deposit.simpan resit original tu incase xjadi bersalin kt situ bole refund lik. Lps dah settle payment, start la procedure biasa check up..amik urine kat toilet trs ada nurse kt tepi toilet bt test n timbang berat..pastu pegi stesyen jururawat tuk test bp..for 1st time lps test bp kna g next counter tuk nurse update details kat dlm fail.since sy mmg dah folo up kat K.K so nurse just cek buke n update info je..pastu tgu la no dipanggil tuk jumpe doc.
Bestnye UH ni nurse mmg sume senior muke garang tp bile die check patient sgt la lembut siap bersayang2 lg..xtau la experience org lain cmne, bt masa ni sy sgt selesa..tp kite as patient pon main peranan la jugak jgn la lps dh bt test trs blah je..ucap la terima kasih sure dorg sejuk je dgr.
Dpt jumpe doc plak muke cam bront palare ko..kacak gile, naik segan den nk tunjuk perut yg bergaris2 ni, tp doc mmg sporting..muda belia la katekan hikhik..jumpe doc pon cpt n kejap sbb die just refer buku pink tu n die suh continue.
Sekejap je xsampai pukul 11 dah settle, sbb ubat still amik kt KK so xberapa tau mana nak amik ubat.so spe yg bt full check-up kat hospital kena survey sendiri ok
..::THE END::.

Pre-Natal @ PPUM Episode 1

Ok dah masuk 8 bulan baru lah g register kat hospital..hospital pilihan PPUM.
For 1st time cam saye ni,xreti la sgt so sy call hospital bersalin (03-7949 2738) nk set appoinment..tp dorg suh datang hosp. n instruction die best "puan naik tingkat 2, tekan butang B n tgu sampai nurse panggil" tu je..so masa 1st time pergi SIL yg bawak kan..ikut instruction yg nurse tu bagi, jgn expect la trs dpt jumpe doc, itu hanya utk register sahaja..so just prepare i/c & kalu penah masuk UH die mintak la kad appoinment biru tu..pastu ie cek buku pink n set appointment..die ada kasik 1 form utk kite fill up details n kat form tu pon ada instruction utk next appoinment(sgt systematic) xda la patient tye byk kali kan.
List doc/barang yg kena bwk tuk appoinment:
* i/c suami & isteri
* buku pink
* Deposit - RM 500
* Reg. fee - RM 30
* Form yg kena fillup tu skali
Tu je lah..sekejap je xsampai sejam pon, but depends bpe byk patient yg dtg time tu la.
So nt continue lg..nx process tuk pre-natal ye
..::THE END::..

Preparation for Baby - PART 2

Assalammualaikum..
Ok continue lagi barang tuk baby


Ni 2oz bottle maktok beli..colour pon kena 2 ye

 
Ok yg ni tuk barang baby only memandangkan almari ibu n ayah pon dah penuh..so kena la asingkan hihi..next pic lak process pemasangan by si ayah, tgh malam tu pasang..barang ikea tu la masalah die sume kena pasang sendiri hihi...anything for U baby :))

Yang paling sy suke adalah dapat beli set tommee tippee..xtau la knpa minat sgt brg2 ni..mmg before pregnant pon mmg dh niat nk bli brang Tommee tippee
So yg bawah ni kami beli dekat mybbstore outlet kelana jaya, belakang Paradigm Mall..die jual combo n price RM 385..kalau xcombo harga die around RM500++ (sterelizer 300++ & bottle n food warmer 170++) so sile beli time sale ye..utk jimat..n penggunaan die sgt la senang..refer je manual die kalau xpaham gak tgk je kat youtube byk review pasal ni..


yg ni plak breast pump..kalau ikut nk yg double tp xsampai market Malaysia, so beli je yg single ni n price RM500++ yg ni sy beli kat BabyJaya Damansara


Kenapa tommee tippee ye?
* Closure to nature - terpikat dgn feeding bottle die sbb cm bentuk breast ibu memandangkan niat sy mmg nk fully BF baby sy..so bile sy start keje sy nk die senang dijaga oleh MIL n hope bby xbyk ragam..xmo sshkan maktok
* memudahkan kerja MIL, kesian mak nk jaga budak2, so dgn set ni mak xpayah rushing2 letak je on letrik cukop masa dh bole prepare susu tuk baby.
* sy buat research pasal product ni..sng tuk mak2 yg bekerja, kalau nk sterelize brg campak je pastu on letrik..5 min dah settle
* Beli set ni untung sbb sy dapat 5 botol free hihi..so beli kat mana2 pon sama je.set ni mmg dtg dgn free gift ni je xda additional lain melainkan tokey kedai nk kasi la hihi

Ada lagi rasanye reason sy suke brand ni..tp cm xberapa nk ingat, next time ingat sy hupdate lg

..::THE END::..

Preparation for Baby - PART 1

Ape yg perlu ada utk baby baru lahir ni.. sy byk bt reseach melalui En.Google je..taip je senarai barang tuk newborn..nt banyak la kuar blog2 ibu yg cite..sy pon combine je sume list yg sy baca tu n pastu pilih mana yg penting dulu..tu yg akan dibeli.kalau ikutkan nafsu..asal msk butik baby or baby dept kt jusco tu sume nk dirembat tp bile pikir bajet trs kena jd disiplin ckit.
Slalu org tua kata jgn beli barang baby awal2, slalu kna marah dgn mak sbb dh beli barang time pegnent 6bulan, tp sy tetap berdegil utk beli jugak..sbb time tu ada expo baby kt Shah Alam so sempat merembat barang2 baby ckit..time tu bajet RM 200 n belanja RM150 je hihi..ok pe baru la excited bile dh tgk barang baby kan


Ni la barang yg dpt dicapai..sbb time tu packed sgt org..n x berapa rajin nak membelek. Ape yg kami beli..2 blanket, 2 towel, baby sleeping beg and 2 tommee tippee 5oz bottle.
Bile zaman dah canggih ni..ada jugak yg dibeli online contohnye botol susu Avent 9oz(walopon sy xberapa berminat dgn brand ni, tp nk try gak la) beli twin pack RM 70 actually die 1colour biru or pink each pack tp sbb xtau baby ape sy telah mendecidekan diri utk tukar dgn kakak opis yg pon xberapa confirm baby ape..so jadilah die 1pink 1biru


Ada lagi yg dibeli online iaitu bedung..sy beli yg modern pye so senang ckit keje nt hikhik n harap baby pon selesa 


Ada la jumpe masa kt expo tu RM 40 each n sama la dgn yg sy beli ni tp kt expo xda cap..so cari online kt fb bertemu la dgn Bedung Moden Swaddle Pod
Bile beli banyak lagi dpt less..so sy telah menghasut kakak2 opis tuk beli skali so total 7 n die kasi price RM32/each..murah ok dari nk byr RM40..n peniaga ini sgt la baik hati sbb time tu blom gaji so sy booking je la dulu n die pon ok..gedebak gedebuk total sume RM234 including postage RM10( berbaloi kau hihi)
So sy beli 3 je yg lain akak opis pye huhu..sy pilih biru kuning n tosca(xsabar nk tgu baby pki hihi).
Next ape yg sy beli..


Sbb sy mempunyai masalah kulit dulu n xtau nk bagi baby pki ape..so sy telah memilih Sebamed yg doc penah suggest kt sy dulu..mmg sy berkesan tuk kulit sensitif..hope baby sesuai la pki sebamed ni


Yg ni plak sy beli masa baby dah 7 bulan, sy beli maternity pad, napkin, drypers newborn(xtau nk pki brand ape so rembat je dulu) ada 64 pcs..MIL kate jgn beli byk sbb takut baby cepat besar, wet tissue, set penjagaan kuku n set baju lengan pjg ada dlm 7 set, lengan pendek 5set n romper 5..sume bkn newborn saiz ye sbb takut baby bsr nt x pakai plak.
Ape lagi sy beli...continue next post plak ye..

..::THE END::..

Survey...survey tempat bersalin

Salam..
Ni lagi satu perkara yg wajib difikirkan utk bakal2 ibu iaitu tempat nk bersalin. Hosp gomen ke swasta..Kalu yg company cover tu silalah menggunakan kemudahan yg ada, bukan senang tau..tp kat saya, husband pon xcover tuk bersalin..nk bt camne bkn rezeki kan so kami mendecidekan diri utk bersalin kat gomen je.. Setelah byk melakukan research kat internet serta pengalaman2 ibu2 kat luar sana sy telah memilih Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) utk bersalin..baru ke booking pon 8/1/14 ritu baby pon dah masuk 8 bulan lebih hihi..
Mcm biasa lah semua tempat ada pros n cons..tp sebab ape sy pilih hospital gomen ni 
* Sbb die semi-gomen, so ala2 swasta gak la, yg best sbb leh booking so sy xkan risau xda katil lps bersalin n nurse xkan suh balik kalau laluan x bukak(tu yg paling sy isau since this is our 1st baby n xda experience lak tu)..padahal umah FMIL dgn hosp selayang tu bpe minit je pon tp sy jenis xnk org ramai2 n sy rs sgt selesa kat UH.
* sy paling pentingkan blood supply in-case xcukop darah kite xyah nk isau kena tendang hospital sana sini n kalau ada complication pon..kite dah ada kat hospital..kalau swasta got certain case yg dorg xdpt handle dorg trs hantor ke gomen hosp..(ini pengalaman kakak sy jadi HO kat HKL)
* Budget-Ni yg paling penting,tuk gomen staff opcoz la free n kalau company cover pon free gak.mcm sy registration fee RM 31 n booking RM500(kalau bersalin normal kire ni fees die la, kalu operate kena la topup ckit..biasa la hosp gomen lain pon sama je beza die sbb PPUM ni semi-gomen so a bit expensive.
..::THE END::..

Pre-natal check-up

Selepas dh bt urine test, sy decide nk g klinik n nk bt further check - up..memula ingt nk folo up kt swasta..tp ats nasihat kakak sy die suh bukak buku pink kt gomen..so sy pegi jugak klinik swasta ms 1st month tu sbb kalau gomen, buku pon leh bukak time dah 3bulan..lm tu, so b4 nk ke 3bln tu sy bt scan kt klinik luar dlu nk tgk baby
Time ni bby 10w 5d n expected due on 23/2/14
kiut je cik baby ni kan..br 10w die dh angkat badan time scan..doc pon tergelak tgk..
Selepas itu bermulalah perjalanan hidup sebagai bakal ibu n baby semakin membesar didalam rahimku ini.


Dh masuk 3bulan trs buat check-up kat Klinik Kesihatan Taman Ehsan(KK) sbb dekat dgn umah FMIL xsampai 5min dh sampai
Knpa digalakkn bukak buku pink kt KK 
* kalu incase emergency kna bersalin kt hosp kjn, buku ni dh complete sbb sume hospital kjn leh refer n standart utk hospital kjn Mesia(Ni pada sesiapa yg nk bersalin swasta tp terpaksa bersalin kt gomen la..)
* kalau check-up kt swasta slalunye xda buku, just kad lawatan n kalu emergency kan dh ssh sbb hospital tu je ada record
* Completenye buku ni sbb ada jenis drh,  any problem spjg kehamilan sumenye doc akan cite kat situ..so sgt digalakkan.


So time tu ikut la my SIL bwk si anak terunaku Qayum g injek, n kakak byk menolong dlm process ni sbb kite xtau kan..so 1st dtg nurse suh pegi amik air kencing pastu timbang berat, check BP n amik darah then anto lab utk result drh (process ni akan dilakukan sepanjang check-up pre-natal) utk monitor HB (hemoglobin) & Albumin(protein dlm air kencing)

Lepas dh kuar result anto balik kt tempat amik drh td n tunggu sampai doc panggil no.(lain KK lain cara die ye, xsemestinye sama step kt atas). 1st jumpe doc die bt scan baby trs 

 
Ni scan baby 3 bulan..comei2
Ibu xsabar tunggu awak keluar.
So pas dah check up dgn doc kena g jumpe nurse tuk set next appoinment sbb awal lagi so sebulan sekali g check..bile baby dah masuk 30 minggu baru start check-up 2x sebulan.
Lps dah set appointment nurse pon bekalkan la vitamin utk baby which is Folic Acid, Zinc & Vitamin C
Disebabkan sy xberapa berdisiplin,kadang makan kadang x..terukkan saya ni...jgn ikut ye hihi.. So tu la pengalaman g check-up kali pertama harap membantu bakal ibu2semua 

..::THE END::..


B O R A N G K A W I N


Next step after HIV test..borang lelaki n perempuan..pihak lelaki kena prepare borang n pas kat pihak perempuan.. Kalu tuk tunang sy..borang ayah die amik kat pejabat agama daerah kuang sbb die duk kepong kan(manje ok sume ayah die uruskan..jeles!)..so cam biasa la details pasal lelaki n pasangan wanita die. Attach skali HIV test pye surat, sijil kursus kawin original n photostat & salinan ic 2 saksi n pengantin lelaki..pastu lelaki kena pegi pejabat agama dgn 2 org saksi..senang la die ayah die n kwn ayah die je...pastu sign dpn penolong pendaftar tu pastu..n pej agama akan komen kat borang lulus ke tak...bile dah lulus pej agama kuarkan surat kebenaran berkahwin so siap dah borg lelaki senang kan ;) 

Lepas dah siap tu ape lagi bagi la kat pihak perempuan pulak borang tu sume heheh...
Side sy pulak pon bt benda yg sama..cari borg dulu..sebabkan JAIS sgt advance dgn teknologi borg dah xda dekat pej agama..skng sume online.So sgt senang keje tp jd ssh sbb xda tempat nk print hahaha..so boleh la g kt laman web ni www.jais.gov.my tp before tu kena register la dulu ye..so sbb sy pon dh ada borg lelaki yg dh complete so sgt senang nk isi details online, beza borg lelaki n perempuan ialah borg perempuan ada additional tempat nk isi iaitu WALI.so need 2 saksi n wali lah. Lps dh complete sume kite g jumpe tok kadi..kalu kat tempat lain xtau procedure camne sbb kt tempat sy..kena cari jurunikah tmpt sy tuk pengesahan borg.sy telah bwk ayah sy sbg wali, jiran sy cik kadir sbg saksi 1 & my bff taufiq aka tat sbg saksi 2..

So pegi jumpe kadi kat umah die, tu pon tkr time 3x sbb masalah saksi adoiii..tp alhamdulillah semua nye dah selamat n dh booking date just masjid je blom lagi adehh..xpe harap bulan ramadhan ini semua kerja menjadi mudah insyaallah ;)

Owh senanye xabis lagi..mengikut kata imam tu lepas die dah cop sume details tu n luluskan sy kena submit borang kat pej agama n 1 mgu sblm nikah sy kena anta pulak borg yg dh diluluskan dkt pak imam balik..fuhh besyukurlah sape kawin ada org uruskan. 
At least got new experience kan.

..::THE END::..

HONEYMOON PART 2

Part 2 ni kire activity day 1 kami la..
Kami dari kepong ke kl sentral dlm pukul 730pg n sampai sana kami naik bus ke lcct.tiket sorg RM10 n pukul 830 bus pon gerak sampai lcct pkl 930 n kami bfst kt food court lcct(nasi ayam kt situ memang sedap) dah kenyang kami ke terminal utk print boarding pass n b4 tu kami dh check-in online(dapat barcode tuk print boarding pass) bile sampai machine tu tetiba die kate awal lagi so xbole print..kami pon g la minum kat oldtown cafe ye la lama lg pon nk terbang pkl 115pm.so dlam pkl 1215pm kami pon g la nk print lagi skali skali staff tu kate xbole kena g kaunter sbb dh lambat(AA ni ada masalah masa ke ape).kami g la kaunter beratur dah la ramai takut tertinggal hihi..pastu smpai turn kami aku pon complaint la n staff tu kte AA mmg ada problem hurmmm..

 

Lps dh dpt pass kami tra ke gate D utk immigration n luggage checking(utk ke thailand skang ada gate khas,kalu x dulu jenuh nk jln jauh nk g kt flight. Sampai immigration beg kami kena tahan sbb ada liquid contains lebih 100ml(burn aku pye rexona body spray baru beli n perfume victoria secret huaaaa) padahal setengah botol je.alasan die botol tu 100 ml..tipu ini semuaaa!!

 


Xda rezeki nk berwangi2 time honeymoon hihi..lps dh settle sume kami ke flight kami AK1968 n seat yg dibooking awal 16e & 16f sbb nk duk tepi tingkap haha...
Perjalanan bak kate pilot 1jam tp kami sampai 45min aje, dh sampai kami pon ke immigration tuk cop buku merah ni(kalu ke thailand,sume penumpang akn dapat kertas biru tuk di fill up for immigration purposes, ada 2 kerat 1 kite bagi masa nk msk n 1 kena simpan elok2 sbb nk bagi masa balik nt). So dh settle immigration kami pon duk cari agent kami,skali xjumpe daa..dh dekat sejam baru org tu tye kami cari sape..upenye agent tu ada amik org lain skali puihh die tulih nama aku kecik sgt ne nak nampak..so ada la fmly melayu dgn kami selamat dorg xkomplen hihi..sbb kami sampai tghr so xda la bfst, die ganti dgn lunch(kami makan dekat duck mee restaurant muslim ye, sbb ms beli package tu kamu request nk halal food)

 

Kami pilih makan nasi ayam je, sebab rasa pelik nk makan mee itik plak.
After lunch, kami pon bergerak ke 'Tiger Cave'
Die adalah temple, tour guide bagi 30 minit tuk jln kat dalam tu
Actually kalu g sana kena la naik ke puncak tapi xmampu la kami kan sebab 4000+ anak tangga nk kena daki.
So kami decide amik gambar kat tangga, patung tiger tu n dragon temple die.
Thailand tu je la tempat yg dorg nk bawak kan hihi

 


 





Lepas tu kami ke Farm Outlet(O.T.O- One Tambun One Product) which is tempat yg jual hasil pertanian n kraftangan krabi..kami sempat la grab beberapa brg je bt kenangan.

Pastu sepatutnye kami ke Marine Fish RehabCentre iaitu tempat ikan by royal fmly kat sana..tp sampai je dah tutup so kami mendecidekan diri tuk g check in hotel sbb bdn dah meleket n penat dah berjalan..time tu plak tgh hujan kat sana.

Sampai kat hotel, pye la best sbb hotel sgt la cantik n dkt naw dgn town..n yg penting senang nk makan. 
Hotel bg welcome drink n towel tuk sejuk kan badan..n pastu kami duk discuss dgn agent kami for next activiti.
Sebab kan package xsediakan tour to jungle terpaksa la kami topup lagi RM150/pax utk join tour tu..ye la kena manfaatkan masa yg ada n melawat tempat yg best la kan..jungle tour tu termasuk lah pergi ke Emerald pool n elephant tracking(to be continue on Part 4)

Lepas dh settle dgn tour guide tu kami deal plak utk massage(yg kami pilih tuk package tu) nk booking time die..so kami decide nk bt 2nd night after island tour tu sbb time tu mst badan dah sengal2..n kami booking pukul 9 mlm waktu sana then kami pon msk la ke bilik hotel..n yg paling best kami request double bed n dpt plak bilek yg btl2 mengadap pool..mmg diidam-idamkan..rezeki kami hihi..bilik sgt besar n view cantik walopon kat tingkat 3 hikhik.. So layan kan aje gambo dibawah..malas dah nk cite bertapa excitednye kami :))

 



 

 


 

 





H O N E Y M O O N is B U L A N M A D U (190613-220613)

Best tak..dah 9 bulan kawin baru nk g honeymoon
Ok pe..feeling pengantin baru lagi tau hihi
Ye la lps kenduri tu kami kena la siapkan diri utk mengawal perbelanjaan
Dulu sorg kini berdua, kena menabung tuk masa depan jugak
Alhamdulillah ada rezeki lebih kami plan ke KRABI
Yeayy mmg destinasi bulan madu impian kot
Sebab sy ni pencinta pantai kan hikhikhik
Sebenarnya destinasi idaman bulan madu sy ialah MALDIVES
Tp sebab bajet kami sgt la ciput plus cost nk ke sana almost 10k
tak perlu lah membazir tuk percutian seminggu
10k bole buat mcm2 tu..(byr ptptn lg bagus tau hihi)

So memula kami bli tix promo 'AirAsia', bulan 2 dah beli sbb free seat kan
So pegi balik krabi total cost tuk flight tix baru RM286.00/2pax
Murahh kan???
Berbaloi-baloi..kalu xda promo price die around 400++/pax
So nk g obesi kena la beli time promo hihi

Settle tix yg dah beli 4 bulan awal baru la kami g survey hotel pulak
Kat mana nk cari hotel murah+pakej sume bagai
MATTA FAIR la..
Xsilap la masa tu bulan 3 ke 4 matta fair tu
Kami survey harga deposit yg murah skali time tu
Sbb rasanya time tu tgh bulan hahah
So bertemu lah kami dgn agent ni 'KSK Travels Sdn Bhd'
Deposit RM50/pax
Dah la nk murah, pastu nk demand macam-macam.
Yang bestnye package tu 3D2N + FREE 1N
Selamat free 1N jimat ckit hihi
So package yg disediakan ialah:
  • Airport Transfer
  • Hotel(Krabi La Playa Resort-4star)
  • Tour guide
  • City Tour-Tiger Cave,O.T.O(One Thambun One Product) & Marine Fish Rehab Centre(yg ni xpegi sebab dah tutup)
  • Breakfast for 4D
  • Island Hopping(4 Island+Picnic lunch) by speedboat-Tub Island, Chicken Island, Poda Island & Railey Island
(actually yg agent offer by longtail boat, tp dari pengalaman pegi Phuket dulu naik speedboat cepat so kami request nk speedboat, so kena charge RM100, pada yg sape nk pegi Krabi n mabuk laut better amik speedboat dari longtail boat, sape yg xtau longtail boat sile tgk pic bawah ni...mampu ke korg naik,die tak gerak nampak la cam ok je,bile dah start engine ce tgk papan seat tu duk acah2 je dgn air hihi)


Yang paling best package ni ada free dinner /massage.(Ingat nk amik dinner tp bukannye candle light dinner pon so en.usben suh amik massage..pon best jugak almaklumlah sy xpernah berurut lagi2 thai style)
Berapa agaknye cost utk package ni ye?
RM908.00/2pax (upgrade to speadboat)
Murah kan...ok la utk 2 org 4D3N (4star hotel lagi)
Sebab kan kami pegi pon tempat orang so better amik agent dari cari sendiri
Xberapa rajin nk buat research & xberani nk memandai kat negara orang hihi
Ok pasni kite sambung post lain pasal honeymoon ni ok...

Tanda-tanda hamil

Assalammualaikum w.b.t
Arini nk share pasal tanda2 hamil..selepas membuat research n intebiu pengalaman kawan2 tanda kehamilan amatlah berbeza utk individu tp ada certain yg sama la..nk share experience yg sy rasa plak..
* sakit breast yg teramat (berdenyut n sgt sensitif pada sentuhan, jgn kate suami pegang, sendiri pegang pon sakit)
* sakit pinggang n punggung
* cepat penat n malas
* sakit perut yg memulas (rs cm nk berak)
* badan rasa cm sengal2 n lenguh
* period lewat
* sakit kepala n loya(tgk tv pon leh loya)


Bagi sy plak, tanda2 tu sume tanda nk period senanye, so agak konfius la time tu,tp naluri ni mengatakan mcm dah ada isi..time tu lak bole hentam lak naik bot n berjalan sakan siap masuk marathon perodua lg , alhamdulillah selamat xda pape sbb awal lagi kan takut jugak.
Lepas 2 minggu tu still isau jugak xperiod2..hati ni mcm2 rasa ada..happy,nebes n risau sbb nk cek takut negatif nt frust pulak..tp atas nasihat akk2 opis dorg suh cek jugak..so trs g farmasi beli pregnancy test yg pki line tu n yg canggeh ckit tu yg bole bitau bpe lm pegnen..so dgn rs nebes xsudah pki yg biasa pye dlu sbb murahkan test kt opis..takut pye takut lps titik je urine..leh la melakukan tugas lain dlm toilet sbb perut xsedap coz of nebes n mmg sakit perut pon hikhik..then xsampai 3min tgk urine tu meresap..jeng..jeng..jeng..its positive!!..time tu blur jap 30 second n ttbe airmata pon mengalir dgn derasnye.. Alhamdulillah doa kami suami isteri termakbul, lama gak dlm toilet duk melayan perasaan sbb malu kalu org npk mata berair huhu..
Tapi..tapi still rs xbpe confident sbb pernah terbaca yg urine test kuar double line tp sebenarnye negative. So sy merahsiakan lg dr en.usben n decide nk bt 2nd test pki tester yg canggih tu esoknye sbb nk pki 1st urine lps bgn tido sbb lg accurate katenye.
So keesokan paginye..sy bgn dgn rs nebes trs g test, alat ni canggih ckit sbb direct tadah je air kencing kat benda alah tu..xyah nk tadah pastu nk titis..lps beberapa minit kencing kat alat tu(sila ikut instruction) n akan kuar result kat screen die..digital kate ko, padan dgn rege nye la hihi..
Pastu...tadaaaa result is Pregnant 3+ which is dah sah pegnent 3weeks++ pye lah kehappyan time tu trs ckp kat usben yg tgh main game pepagi bute tu..die pon cm blur sama cm aku 1st2 dulu gak..dah lama pastu baru die happy hahhaa..then paginye aku pon cite la kt MIL n Mak n dorg sesangat la bersyukur dgn berita baik ni.. Alhamdulillah



So ni lah serba sedikit pengalaman yg sy dapat share dgn bakal2 ibu, setiap org xsama die punye tanda tp kite bole pakai jugak sesetangah sign tu kan.

..::THE END::..