STROLLER

Sepanjang mengandung..benda alah ni la yang duk difikir kan
Kenapa ye?
Sebab aku ni berapa kuat nk dukung budak lama-lama..so aku kena kuarkan duit untuk beli 1 stroller yang tahan lama dan berkualiti n berguna serba serbilah
Walaupun mahal tp biar worth it la kan

So stroller pilihan aku adalah:


Aku agak cerewet benda alah ni..sebab aku nk beli benda biar die tahan lama
And alhamdulillah ini lah die..sangat tak mengecewakan
Tp sebelum aku beli banyak research aku buat. 
Antara criteria stroller yang aku nak:
  • Sesuai dari newborn sampai la 3 or 4 tahun yang mana anak aku memang malas nak jalan dalam range umur camtu budak-budak still nak berdukung n silap-silap sampai 6-7 tahun
  • Boleh recline, since tak sanggup aku tengok baby tidur duduk
  • Senang nk tutup & pasang *tak perlu bersilat nk bukak or tutup 
  • boleh protect anak aku dari panas & hujan coz skng banyak stroller just cover kepala tapi badan baby habis kena panas/hujan
  • 4 wheel drive ko..kalau dah dengar ni mestilah tahan lasak
  • tak berapa berat & terlalu ringan coz kalau berat aku tak larat angkat & kalau ringan takut baby senang tergolek
  • boleh bukak and cuci..budak-budak kan comot kalau bagi makan or minum konfem jatuh or tumpah..so aku nk yg boleh basuh n tak la anak aku duduk kat stroller yg kotor kan
  • yg ni penting sekali..price tak mahal and bersesuaian la dengan ciri-ciri yang aku nak





Yang kat atas ni contoh je..colour yang aku pilih of coz la favourite aku MERAH
Aku beli kat mybbstore price RM1,008.00(member price)
Ni ciri-ciri MacLarenTechnoXT

Features:
Basic Weight 7.2KG/15.8LB
-Actual weight of stroller frame, seat, and harness only.
 4 Seat Positions
-Multiple-position recline for added comfort.
 Capacity 15KG/55LB
-Tested to UK and US weight capacity standards.
 Appropriate Age
-Newborn to 25KG/55LB
 Reflective Accents
-Increases visibility and ensures safety at night.
 One-Hand Recline
-Single handed adjustable backrest provides ease for parents and comfort for children.
 Adjustable Legrest
-Adjusts for desired comfort with memory technology to maintain position.
 Viewing Window on Hood
-Keep an eye on baby through the viewing window on the hood.
 Expandable Hood
-Hood expands to provide maximum protection from the sun.
 Height Adjustable Handle
-Multiple positioned tall handles for enhanced flexibility and comfort.
 Front/Rear Suspension
-Allows the stroller to manoeuvre effortlessly over rugged terrain.
 Extendable Sun Visor on Hood
-Provides extensive coverage and added protection from the sun.
 Infant System
-A protective head and foot barrier that safely cocoons newborn babies.
 Head Hugger
-Coordinating head hugger included.
 Compact Umbrella Fold
-Simple fold mechanism for easy portability and storage.
 High Perfomance Aluminum
-Durable engineering material developed for endurance and lightweight handling.
 Five Point Harness
-Buckle with two-finger release mechanism to keep children securely fastened in the stroller.
 One-Hand Fold
-A single-hand umbrella fold action that easily opens and collapses stroller.
 Water Proof Hood
-Large water proof hood with rear apron for additional coverage and UPF +50 sun protection.
 Carry Strap
-Attached to the chassis for ease of transport once the stroller has been folded.
 Raincover Included
-Shield child from rain, wind, and snow whilst allowing ample ventilation.
 Tether Strap
-Added assurance to keep your stroller securely tethered to you wherever you go.
 Washable Seat Fabric
-Feature to keep stroller seat clean by simply hand washing and lay flat to dry.
 Ergonomically Optimised Handles
-Angled handles for added comfort and ease of steering.
 Foot Operated Linked Brakes
-A single-step brake pedal that locks and unlocks both rear wheels.
 Shopping Basket
-Provides ample storage to carry sundries and stroller essentials.
 Fits Through Standard Doorway
-Compact design for easy manoeuvrability through standard doorways.




Tengok si kenit tu bukan main bahagia duk dalam tu..and buat parents sume ada nasihat nak bagi, ajar anak-anak duk dalam stroller dari kecik coz bile die dah besar tak da la meronta-ronta nak suh dukung..tapi tak semua budak ye..
Ok ape yg aku tak berapa suke kat stroller ni:

* shopping basket die tu..bile dah recline dah xboleh masuk barang
* sunvisor die tu aku tak tau ape masalah asik nk terbukak je bile aku dah lipat
* stroller agak panjang bile lipat, agak tak muat kat bonet viva/myvi, so kena berdirikan dalam kereta jugak la
*berat tu still boleh angkat tp cam berat bola bowling no 10

Yang lain sume aku puas hati...so harap-harap bertahan lah seperti nama die hahaha...
banyak aku invest untuk ko wahai stroller

.::THE END:.




HONEYMOON PART 4

Day 3..go green activity, GREEN sangat ko!!
Since akak ni ahli pencinta alam sangat..so kami telah plan masuk ke hutan pula untuk activity kali ni
Hutan mana kite pegi....

EMERALD POOL

I really into RED semua benda must be RED




Thailand synonym dengan gajah...di mana-mana mesti ada gajah



Banyak tempat kat dalam ni sebenarnye..tp since tour guide just bagi 2 hours untuk kami duk kat dalam tu coz lepas pegi sini ada aktiviti lain lagi
Tempat kat dalam ni semuanya jauh-jauh, so kami pergi 2 tempat je la

First, emerald pool kat sini kami sempat mandi-manda dan tempat die sememangnye cantik gile babazz, tak tau camne air die leh jadi warna ni..
Tapi kena berhati2 kat sini sebab tempat die sume licin coz banyak lumut ye
Kolam die tak la dalam sangat..still boleh berdiri and ada pasir-pasir kasar kat dasar die







Anak sungai pon kaler ijo jugak ye... *abaikan kegemukkan disitu(time ni tak tau lagi tengah pregnant)



Yang ni pulak blue pool..nak pegi sini punyelah jauh nak berjalan nye..tp jalan jugak sebab pikir gak alang-alang dah sampai takkan nk missed tempat-tempat cantik gini kan
Jauh jugak la jalan, tapi ada la trek yg disediakan..so follow je la
Yang ni air biru gile..tapi tak bole mandi ye..bole tengok je



Ok ni pic dah nak balik..
As usual, gambar suami memang takda..sume muke bini die je
Next activity..

ELEPHANT TRACKING

Naik gajah ye..seumor hidup tak penah sentuh hokey gajah ni..
Kali ni bukan takat sentuh, siap naik lagi..bapak gayat ok!!
Si Suami yg muke ganas tu pon mejerit anak naik gajah *dulu naik rollercoster pon tak jerit
Gajah tu bawak kami jalan-jalan turun bukit dengan selut bagai..tp tu lah kuasa Allah die yg gemok gedempol and berat ntah berapa ratus tan..kaki masuk selut pon boleh tarik n jalan tau
kite manusia ni masuk lumpur selut dah tak larat nak tarik


Lepas masuk selut tu, die bawak ke kolam..sepatutnya masuk dalam kolam tu tapi cuaca nak hujan so tak dapat la naik gajah dalam air..kami terus masuk hutan jalan dalam hutan..die langgar pokok sana sini ikut sedap die je..dasar gajah hahaha
Die pijak terus terbenam pokok tu..*time duk atas ni risau gak takut gajah naik minyak ape nk buat hahah




See ada baby gajah kat situ..dorg ajar baby tu jalan kat tempat tu



Ni la station gajah, kena naik atas tu baru boleh panjat naik gajah

Bawah ni sesi bermanja dengan gajah..suap pisang pastu ada mini show untuk gajah jugak
so dapat la 1 kiss dari gajah..n gajah -gajah kat sini jinak belaka dan mendengar kata..time ni baru lah rasa kerdil diri ini dengan binatang yg besor..hebat betul ciptaan Allah ni
Subhanallah













Ni kire last part la..dah habis dah sesi honeymoon kami.
On the next day, kami balik ke Malaysia
Harap-harap kalau ada rezeki nak datang lagi bawak anak-anak pulak
InsyaAllah

.:THE END:.


HONEYMOON PART 3

Terasa rajin nk continue episode honeymoon last year hahahha..

This is our activities on 2nd day Island hopping
Sebab dah basi and malas nk cite panjang...layan je la gegambor kat bawah ni ye

Jetty nak pegi island & speedboat
Jetty ni jauh dlm 20 min dari hotel, so akan ada org pick-up kat hotel n bkn kami je, die ada pick-up kat hotel2 lain jugak

 

RAILEY ISLAND

 





 



 



CHICKEN ISLAND

 


Sebabkan bukit tu macam kepala ayam..So dapatla nama die chicken island, ni mengikut kate tourist guide tu le..hihi, kami xturun pon sebab cuaca xberapa elok n laut agak bergelora.

TUP ISLAND
 Sampai kat sini kami dibenarkan mandi..asal nama tub aku tak ingat hihi..
Islan ni memang cantik coz die ada 2 pulau kecik and kite boleh jalan kat tengah-tengah tu..
Cer usha pic kat bawah..


 


 

 

 


Sorry la banyak pulak gambar hakak instead of gambar keindahan alam ni hahahah.

PODA ISLAND

Last islan yang kami pergi..PODA Island, kat sini kire final station untuk island hopping la
Semua tourist akan turun and luch kat sini..since pakej aku include lunch box..so kami pon turun makan kat tepi2 pantai sambil menikmati pemandangan yg indah..
Ada kedai-kedai jual makanan jugak..ye la mana cukop lunch box banyak tu je..dah mandi manda bagai mesti la lapor ye dak??


Ni la kedai yg ada kt situ..ada somtam, air kelapa, ice-cream dan lain-lain hihi


Ni lunch box kami, pastu hubby beli somtam yg super sedap & pedas *sampai terber*k akak kat sana & air kelapa n kami dapat tikar free (untuk customer yg beli makanan dengan die je, jgn la kedekut sangat macam sesetengah tourist sampai nk tumpang tidur kat tikar org)



Lepas habis island hopping, kami balik ke hotel, n sambung mandi pool pulak
budak-budak sgt tau dgn husben..mandi kolam tak henggat dunia



Ni picture kat rooftop nak tengok sunset katenye


 And malam tu kami ada massage free dekat hotel, tapi tak da picture la sebab dah best sangat kena urut tp akak pesan kat tukang urut tu jangan urut perut coz takut pregnant. Time tu badan memang rasa tak sedap & perut kembung..lagipon period dah delay sebulan.
Tawakal je time tu takut pregnant..sebab dah lenjan naik speedbot sampai melompat-lompat...berdoa jugak time tu, kalau pregnant harap-harap kandungan tak da pape coz memang bantai lasak time ni.
Alhamdulillah..memang pregnant pon time ni hahahha
To be continue..