G I V I N G B I R T H (Part 3)

Ok..part ni yg serius ckit hahaha
Pukul 5pagi Isnin 10/2/2014 perut mcm dilanda tsunami..sakit Ya Allah je yg tau, trs panggil nurse n dorg dtg cek n pasang ctg machine..tgk contraction consisten n kerap *menyampah senanye pakai ctg ni sbb die bulat2 n ikat kt perut.sakit ooo hahah
Pastu nurse kate suh tgu doc dtg kul 8 tgk cmne..bole tgu2 ye, kalau baby nk keluar camne kan 
*ckp dlm hati je hahah...
Pastu kul 630pg aku mintak nurse bukak ctg sbb aku nk solat subuh n mandi..nurse pon suh aku bersiap kot2 nk bersalin, tgh mandi nangis, sembahyg pon nangis *time tu rs dah pasrah sgt kalau Allah nk cabut nyawa sbb mmg sakit.. sampai akak yg solat sblh aku pon suh aku sabar jgn nagis *mekasih akak
Lps abis solat aku balik kat katil tgu bfst n nurse suh aku makan..sambil2 cleaner lap lantai n die tarik sume tirai kasik cahaye masuk kt ward..then aku duduk dah xsenang..kjp atas katil pastu trn duduk kat kusi pastu aku jalan 1 level tu nk tunggu doc..
815am doc pon sampai, tgk ctg kate nk bersalin n tgk bukaan 2cm je!!!...*pening pale aku ingat dah bkk 8 ke hahah
Tp doc suh masuk LR trs..then nurse trs call LR suh prepare katil utk aku..nurse suh aku packing barang n label barang aku dgn sticker ada nama n ic sume..n call usben suh dtg amik brg..aku call usben time tu mintak maaf *sedih gile sbb husben xleh teman pastu aku suh die bitau FMIL n mak aku yg aku nk pergi berjuang *ayat mesti power kit hahah
Dalam kul 9 aku trn tingkt 3 pegi LR, jln kaki hokey sbb konon nk kasik bukak cepat..sampai kt bilik tu *aku rsa mmg bilik tp org panggil LR ada 1 toilet kt sebelah,ada 1 katil, almari yg complete brg utk bersalin ada computer aku xtau utk ape, ada 2 tiang besi & jam dinding btl2 depan mata aku..and aku baring n nurse yg garang itu telah berpesan kat aku, "semoga awk selamat ye dik, bykkan berdoa" walopon die garang bebenor masa jaga aku kt ward hahah..
Pastu beberapa minit kemudian msk sorg doc perempuan melayu sempoi pki sandal n tshirt trs ckp "saya nk pecahkan air ketuban awk ye" aku pon pasrah "ok" die masuk 1 tiub pjg lps tu ttbe aku dgr bunyi cm air kencing dlm 5min gitu..pastu die tarik tiub "ok, done" aku pon naik pelik "eh!kejapnye" doc tu gelak kan aku *gelak ada makna tu,sekejap ye nt ko rs la azab die hahahha (ni ayat aku reka) n aku said thanks..*xsusahkan nk ucap tq doc tu pon senyum bile aku ckp
Pastu msk nurse lain pasang drip air n lg 1 tiang aku xtau menda..upenye itulah induce hahah..doc tu pesan kalau rs sakit amik gas pakai kt belah tgn kanan aku sbb drip belah kiri..menarik ok gas ni, STIM gile hokeyy!!!sedut skali xrasa kali ketiga sedut trs hanyut siot hahah..aku trs tido!
Aku sedar jam pukul 10pg, dem perut sakit yg teramak..rs nk tolak je perut yg buncit ni kebawah..xgile ko sakit air ketuban dah xda pastu ada ctg ikat kt perut..aku angkat tgn tgk graph ctg machine sume mencacak naik tinggi..n dgr jantung baby relax je xda cepat or slow pon..so tahan lagi aku amik gas aku tido balik..mmg xtahan siot, aku tgk doc kuar masuk bilik aku main komputer kt sebelah katil aku..stress lak rs *dlm hati ckp, korg ni kuar masuk bukak fb ke hahahha..rupenye kat bilik aku tu dorg refer data patient..fine!
Doc masuk cek bukaan br 3cm..oiii lambat lg, kalau 8 dah bole proceed, tp....huaaa akak dah cm org gile bile doc ckp cmtu.tp control lg.gile dlm hati je...lps tu amik gas pengsan balik tp dlm aku tido2 ayam tu aku dgr org mengaji kat sebelah n aku tau LR Ni btl2 sebelah masjid.pukul 2 ptg doc masuk tye sakit sgt ke..ape pye soalan aku pon xpaham..ofkos la sakit!! Rupenye ada tujuan, die tye "u nk amik epidural x?" Otak dan hati terus berfungsi, ingat org ckp ada efek la, amik je xda pape..aku tye doc ada efek ke n ape yg die bole tlg, doc pon explen bla..bla..bla.. Trs aku setuju, tau kenapa aku setuju? Sbb die bole kurangkan rs sakit yg nk tercabut perut tu tp sendiri sign n tanggung kalau ape2 jd la..aku pasrah lagi, sesungguhnya sakit nk beranak mmg mcm nk mati rasanyr..nk mati nt lagi seksa kot dr ni..tp mmg terasa nk mati.
Lps aku sign surat yg aku xtau ape isi die.yg aku npk ada stiker nama aku, ada 3 helai pastu doc suh aku duduk n peluk bantal..die kate jgn tekejut bile jarum masuk..tp aku bkn tekejut jrm masuk tp tgn doc tu sejuk sgt hahahah...doc tu pon gelak, u terkejut ke?pastu aku tye dah injek ke?die ckp blom die br pgg belakang aku ahahah..bile ntah jarum masuk aku xsedar ttbe doc kata "ok dah siap!" Pastu aku baring balik n die sambungkan wayar yg die cucuk aku td kat tiang tepi aku..so epidural akakn masuk mengalir dlm badan aku n aku usha keras je epidural tu hahah..pastu aku tido selama 2 jam..memang xda rasa sakit lnsg.
Tetiba..aku sedar pkl 4 sakit gile kat perut balik, n alhamdulillah jantung baby ckit pon xda efek.bby sgt relax even xda air ketuban..itu yg aku risokan..aku ttbe menjadi gila panjat tiang katil kiri dan kanan sbb sakit yg dasyat..nk nangis pon xlarat rasanye.sbb kalau nangis lg sakit kot..aku dah mcm org gile pastu nurse n doc masuk..doc n nurse dah bertukar.dh syif lain kot hahah...doc seluk lg "5cm" aku mampu pandang je..dah berapa kali doc rodok aku pye Ms.V..pasrah dan terus pasrah..amik gas sampai kena tegur dgn doc "amboi sedapnye layan, guna time sakit je" aku pon ckp aku mmg tgh sakit gile..then die check epidural ada lg ckit tp knpa aku bole rs sakit...pelik disitu.aku stop amik gas aku tido dlm kesakitan n dlm sayup2 aku dgr cm org tgk bola..." lagi sikit..pushh...yeahhhh!!" Dr pagi sampai ke mlm aku dlm LR tu ada la aku dgr 7 8 kali camtu n suara baby..tp aku tgk perut aku, blom lagi..aku pon usap perut ckp kt baby "baby kalau nk kuar bagi tau ibu ye, baby kuar dgn cepat n senang ye" time tu aku mule lah rasa byk sgt dosa aku bt kat dunia ni..sbb tu ssh aku nk melahirkan, berdosanye aku time tu..takut kalau mati time tu nk ke Allah terima aku hamba yg hina ni *time tu hakak nangis hokeyy sbb teringat dosa2 silam dgn makayah suami n makhluk kt muka bumi ni..
Doc nurse keluar masuk cek ctg..n aku rs ctg tu print ada gak la tebal dictionary kot hahah..aku pye je plak tu huhu...
Dalam pukul 10mlm aku haus..aku mintak nurse air.nurse kate xbole sbb aku drip..tp aku ckp tekak aku kering n die trs bg mineral cup kasik aku minum.dgn tgn mengigil aku tangkap tgn nurse n minum air beberapa sedut coz nurse ckp xleh byk..aku tgk je la air tu kt meja dpn mata aku tu..xpe janji tekak dah basah..doc msk cek bukaan dah 8cm tp xda sebarang action. Masuk 3 org medic student ckp nk intebiu aku..aku pasrah.tye je la dik oii hakak sakit dr td sakit ati xda teman nk ckp.mcm nurse KK soalan yg sama dorg tye..xpe janji aku xsunyi,2 perempuan melayu n cina n sorg lelaki..aku pon intebiu dorg gak sampai tergelak2 kami dalam LR tu..hilang jap rs psyco dlm diri hahaha..
Pas dah abis dorg kuar nk g melawat patient lain.aku kesunyian balik n menahan sakit n tidooo.
Pukul 1 pg, aku tersedar ada nurse masuk n perut rasa nk berak..aku ckp nurse aku nk berak.nurse tye sblm masuk LR dh berak ke blom..aku ckp dah.then die tgk ctg n aku dgr jantung baby totap cool dr pagi sampai laa ni.. then sorg doc cina perempuan yg kiut miut cm budak br pas SPM masuk.aku cm kurang yakin hahah..pastu msk lak doc Ong yg duk seluk aku dr ptg td..then die ckp "ok 10 already" so aku rs tu 10cm la hahha..pastu doc kecik molek bersuara kanak2 riang tu pon keluarkan peralatan dlm kain ijo dr dlm almari..brg tu cm dah dibalut siap peralatan jahit sume kot.die susun atas meja depan kelangkang aku..aku perati je ape die nk buat.
Pastu die suh aku tahan kaki *gaya org bersalin n die intai Ms.V aku n die korek2.demmm aku terasa die tercapai sesuatu coz aku terasa..die ckp "ok u rs x i pegang kepala baby td" aku pon angguk je..then masuk nurse doc Ong n 3 student td..doc usha tgk epidural dah licin, ctg aku dh drop.slow tp aku nk terberak gile..then doc suh push..sedaya upaya aku push..tp aku angkat bontot, terus doc kuarkan tongkat sakti n ikat kaki aku hahah...time tu pukul 2pagi aku mmg xrasa contraction melainkan rasa cm tahi nk ujung2 bontot je hahhah..1st push tarik nafas dlm2 teran, xberjaya...doc suh aku relax.tp die duk korek lagi..2 3 kali pon xbole sbb nafas xpjg..aku stop jap sbb bile dah push beria pastu tarik nafas balik.bby masuk dlm balik..so doc Ong cm agak stress mayb banyak patient die harini so dgn selamba die ckp " kalau u xpush btl i terpaksa vacum ur baby, u xkesian ke tgk kpla baby u nt?" trs terdiam akak kjp..lps tu akak ckp xmo *tp dlm kpla siap ckp doc operate je la hahha..sakit gila beb cm ada batu kt bawah nunn..kali ke 5 push dgn jayanye, doc comel tu ckp "i dah npk baby pye hair, ckit je lagi" n aku terasa aku ada teryak sikit hahah..
Kali ke 7, tgn kanan pgg katil, kiri pgg perut..kaki tergantung bersaksikan 3org doc yg muka agak kebosanan sebelum tu n 3 student..sambil tgn kiri tolak perut kebawah *sbb aku terasa kaki baby kat belah kiri perut n teran seperti buasir bak kata doc Ong sambil dgr doc2 tu menjerit PUSH!!! then terkeluar lah baby time tu n sume menjerit yeayyyy...finally!!! 
Terasa cam xberak setahun ttbe terlepas *kotor gila example aku hahahah doc Ong pon tergezut  n aku npk bontot baby aku je dah kaler pucat badan die mayb sbb dah xda air ketuban agak lama n sgt BESAR ok baby aku rs cm dah saiz 4bulan kot die kuar n doc Ong ckp"wow baby so big, u got diabeties?" rs nk ku tampor pakai kaki yg tergantung tu..ko xbaca rekod aku ke hape?? Aku dgn pasrah n lega ckp "yes, i am" doc muke surprising gile.."good u can deliver normal even ur baby r big" aku xdgr baby nangis pon, then nurse bwk baby dah berbalut kat dada aku..pye sayu lah time tu tgk baby yg duk dlm perut 37weeks dah ada luar perut n alhamdulillah sihat n cukup sifat.ttbe baby nangis mayb nk bagi salam or say hi kat aku *menetes air mata aku time tu n ttbe teringat mak aku. Betullah syurga itu dibawah tapak kaki ibu.
N nurse suh aku confirm baby ape.....GIRL!!!
Lps tu nurse bwk kuar baby aku xtau g mana n ttbe hinggap 1 injection kat peha kiri.nurse ckp utk kuarkan uri..n doc comel n students td duk mengodek Ms.V aku n aku x amik port. Aku amik gas aku tidoooooo...
Mengikut kata usben..lepas aku bersalin, hospital call suh naik tingkat 3, n nurse ckp aku dah bersalin n die tunjuk baby..pastu nurse selak suh confirm baby ape..usben ckp girl n nurse tye u tau x baby ape before bersalin.die ckp xtau sbb nk surprise..then doc kat situ sume congrats kat usben sbb xpenah org xcheck sex for 1st baby..tp kami mmg nk surprise pon..n hasilnye, baju baby sume baju laki hahaha.
Ok dah abis part bersalin
.:THE END:.


G I V I N G B I R T H (Part 2)

Ye sambung balik..lps dah settle pasang drip sume, nurse suh naik 5th floor ke pre-natal ward..dapat katil no 28 n sebelah toilet..senang aku nk membuang hahha..so katil tu la menjadi tempat tinggal aku selama 4 hari menahan sakit contraction
Tp xsempat snap pic sebab xda mood sgt nk amik gmb..tp aku ada amik gmbr food hospital hahah..quite ok la rs die..bole makan la haha


Masa hari Jumaat malam tu ada la doc lelaki datang cek dalam pukul 8pm nk tgk bukaan..sakit hokeyy bile doc laki seluk bawah tu..tgn dorg dah le basau..still 1cm lagi.doc suh tunggu lagi..
Yg worst part kat PPUM ni, wiken doc xda hokeyy..doc dtg pagi je stress hakak time tu..sbb kita ada contraction n time tu mmg nk mintak induce je. So pagi sabtu ada doc Indian guy dtg cek die tye camne contraction..n i said 3times every 5 min..aku mmg siap2 upload app utk monitor contraction..*jgn beli hp canggih tp xgheti nak manfaatkan hahah..
Kena tang doc ni lagi menjerit ok..doc dh la sendoh beb..rs bengkak Ms.V kena seluk..
Aku rasa yg sakit bkn sbb nk beranak tp tang seluk tu yg sakit huaaa..
Then doc ckp still 1cm jugak..budak katil dpn dah msk LR tp aku xgerak lagi..psyco!!
Aku lepak lg tgk katil sebelah tu cikgu agaknye sempat right buku student lg..nk bersalin ank ke 3..relax je.aku duk berdebor, so aku luangkan masa mengaji, bc ayat2 utk permudahkan bersalin n tips2 bersalin online (beli henpon canggih2 jgn asik berfb je..manfaatkan sikit).
 Next day..pagi Ahad plak msk doc.kali ni ramai ckit..ada 4 org doc, doc yg aku checkup ala2 bront palare tu.doc perempuan and 1 chinese guy yg aku rs doc dlm LR tu and doc indian lady..so doc melayu tu tye cmne..aku ckp contraction aku still consisten 3:5..then die check report still 1 cm n die kate suh aku tahan ckit coz die nk bukak laluan..ok pasrah dah time tu sbb mmg perut dah sakit sgt kan
So doc seluk pastu die pulas tgn die n aku terasa ada sumting terkoyak dlm Ms.V aku tu..doc tu tarik kuar tgn die n berdarah..die pesan jgn takut kalau ada drh kuar pasni..die dh tlg bukak kan jln ckit...SIKIT!
Ptg tu mak n kakak aku dtg melawat n dorg nk kena balik pahang sbb akak aku keja.kalau ikut akak die nk transfer ke HKL coz sptutnye aku dah kena induce sbb contraction kuat. Tp aku ckp dlm hati belum sampai masa baby nk kuar xboleh paksa n Allah dh tentukan bile die patut keluar kan hahah..
To be continue..PART 3

G I V I N G B I R T H (PART 1)

Wahhh..baby already 8th months old baru nk share cerita haha..ok la as a memory lambat ke cepat it doesn't matter..Ini lah baby yg dlm perut ibu..yg kuat kicking & menari2 dlm perut ibu..sampai tendang tulang rusuk ibu..pjgnye awak kan


Cite die macam ni, actually aku dah admitted kt PPUM on 7/2/2014 lagi coz of contraction yg sgt kuat..pagi Jumaat tu dah siap2 nk g keja, tetiba perut mengeras yg amak sgt n berdenyut2 kuat..xda tanda2 pon nk bersalin mcm kuar air or what else just rasa baby mengeras lama sgt..ye la xtau senanye contraction tu sakit cmne hahah.. 
Trs kejut usben ckp perut dah sakit sgt..xbajet pon nk bersalin coz br 36w3d tp mmg doc ada ckp aku ada potensi nk bersalin awal coz of diabetics during preggy.tp doa sgt bio baby kuar 37w coz time tu baby dah ready dgn environment luar..mengikut kate hakak aku la..
Lepas tu ditemani suami n MIL bwk g PPUM, pepagi kuar menghala ke PJ.what do u expect?traffic jammed la kan..time tu perut dah rs bergegar sgt nk nangis tp tahan sbb org pesan jgn nangis kalau nk bersalin..almost 1hrs jugak la nk sampai hosp kalau xjem dlm 20-30 minit je. Sampai je usben drop kat lobby n me n MIL g tempat aku slalu check up kt G floor sbb xtau nk g mana..then tye nurse die suh g level 3 kalau nk bersalin..pegi level 3, dorg suh g level 4 pulak bt saringan coz level 3 tu labour room hahah.. Sampai je level 4 nurse suh usben ngan MIL tunggu kat luar n aku masuk 1 wad ni ada 4 katil.
Nurse bagi baju hospital die suh salin..lps tu die suh baring kat katil n dorg pasangkan mesin CTG utk check jantung baby n contraction..so time tu baru la aku tau yg sakit gile tu adalah contraction.lama jugak pki menatang tu kena tunggu sampai doc dtg..so sepanjang masa tu nurse duk inteview mcm2 n paling senang aku bg je buku pink yg monthly checkup tu kt dorg so dorg refer je pe masalah aku hahahah..
Kesian MIL n usben tunggu lama kat luar, lps lunch hour around 2pm baru doc masuk check..doc Indian lady tye aku kenapa n aku explen la pe mslh aku..pastu die tgk ctg pye result trs die ckp "ok, ni nak bersalin dah ni" opochot!! terkejut, takut n berbagai rasa ada time tu..betul ke nk bersalin dah ni huaaaahuaaa..n doc sign surat utk transfer ke ward pre-natal utk difollow up coz time tu laluan baru bukak 1cm.
Lepas tu aku bgn n kuar jumpe MIL n usben ckp doc nk tahan dah..n usben g kauter bayar utk bloodtest pye fees..pastu ape lagi nurse tu dok kejakan la tgn aku dgn jarum drip..*aku mmg anti betul la nk drip bagai ni..rimas,tp demi baby tabahkan jugak..cewahh

Ni masuk drip..sakit humangaii..die amik darah


Ni lah uniform utk beberapa hari kt hospital..tukar hari2 hokey (MIL suh amik pic kenang2an sebelum bersalin tp muke x amik sbb bulat sgt hahah)

Nt sambung PART 2 pulak la..ape yg terjadi seterusnya.

To be continue.....

Present for Baby

Assalammualaikum..

Nk share hadiah yg baby dapat..alhamdulillah baby masa 6month dh dpt hadiah..murah rezeki baby.AMIN


Yg head support ni dari Kak Ram PA president 
& mattress set by my boss Kak Mai.


Yg 2 atas ni from my department

From Uncle Eshay & Ummi Amin

From maktok punye kawan

Yg ni best ckit..bukan baby je dapat,ibu pon dapat..dari mak Amira, Cik Nor
Ada lulur, minyak urut n selipar utk ibu dlm pantang..baby dapat cash, headband, baju & towel.

Ni beg dari Makteh selayang..(opss ternampak lak sikenit kat blkg tu.

Yg ni lak dari office, set brands tp x minum pon hahaha
Ada lg senanye..tp terjumpa yg ni je dlm hp
Nway thanks pada sume yg memberi & mendoakn keselamatan dan kesihatan kami.
Semoga Allah merahmati kalian.AMIN

.::THE END:.

Set Berpantang

Post kali ni nk share pasal set berpantang pulak..
Sebabkan xberapa rajin nk bt research pasal set2 ni.
Kebetulan MakSu suami join AMWAY so die ada jual complete set untuk berpantang
Alhamdulillah..price quite reasonable RM300 only coz on that time dorg ada buat promotion, memang rezeki sesangat dikala kocek xberapa tebal n bole buat installment hikhik

So kat bawah ni la set yg saya gunakan 'Post Natal Care' by Amway
Set ni include bengkung skali (Post Natal Binder) atau pon bengkung Jawa yg panjang tu
So xyah pening2 nk beli 1 1, dah la xpernah berpantangkan hahah


Pic bawah adalah list2 barang yg ada dalam set tu
*Mahap la ganaz sgt sampai terkoyak hahah


Yg kat bawah ni lg 1 rezeki sbb beli set ni dapat la chargeable hand vacum
sampai la ni aku xpakai2 hahah

Ok tu je nk share...ta..ta..ta (bak kate si kenit)

.::THE END:.

Pre-Natal @ PPUM Episode 3

Wah dah bersalin baru rajin nk update blog..ye la nk sharing experince pada sesiapa yg memerlukan..tp jenuh nk mengingat ni hihi
Ok next appointment on 29/1/2014 time ni ditemani Mr. Suami yg baru lik keje..kena paksa die memandangkan perut dah sarat sgt..time ni dah 36weeks. As usual pegi registration counter n time ni dah berubah plak interior die n ada renovation..dan ramai gile patient.mcm pelik coz b4 ni dtg xda org..no giliran pon jauh,dpt no P071 yg curreny no P030..tp selamat service sgt cpt.Pegi counter bayar RM 6 pastu mcm biasa g counter saringan( timbang berat, urine test, test bp n pastu jumpe doc. 
As usual doc check buku pink and jantung baby evrything is ok..just a reminder to control bloodsugar eventho reading xla berapa tinggi pon masa bt bsp tu around 5-7.5 if not mistaken. Mcm biasa doc will explain the effect of bloodsugar to baby such as baby besar and will caused to czer n aku pon dah lupe..so bole la tye En.google hihi
 
After check-up kami g breakfast kat Jaya ! coz si suami nk g jumpe kawan die, kat bawah ni adalah menu diet katenye..sbb doc suruh control makan & diet. Tp sedap hokeyy and tea without sugar.


Ni hasilnye..licin ko, nk avoid sugar tu..ice blended depan tu aku tibai jugak hahah
TQ husband for ur company *winkwink


.::THE END:.